Wat we doen

We willen met onze projecten de doorbraak van de Betekeniseconomie stimuleren.

Dit doen we door te ondernemen en te organiseren.

Wat we doen is lokaal zichtbaar en merkbaar en speelt in op de behoeftes in de regio.

Zo hopen we mensen te inspireren tot betekenisvolle verandering.

Betekenisvol Ontmoeten op 24 mei

Betekenisvol Ontmoeten op 24 mei

Op vrijdag 24 mei gaan we Betekenisvol Ontmoeten in Emmen. We gaan inspirerende verhalen delen en goede gesprekken voeren.

We zijn te gast bij Toolbox, in het Rensenpark in Emmen. Toolbox is een flexwerkplek voor makers en biedt dagbesteding, reïntegratie en begeleiding aan.
Hun missie: “Wij faciliteren gereedschappen, kennis en een netwerk zodat iedereen een kans krijgt om zich te ontwikkelen. We bieden een plek waar je kan maken, samen kan werken, kan leren,
innoveren en ondernemen. En indien nodig gecoacht wordt.”
Er wordt wat meer verteld over wat er hier gebeurt en een rondleiding gegeven. Daarnaast vertellen enkele inspirerende Emmense ondernemers hun verhaal.

We wisselen het luisteren naar mooie verhalen af met goede gesprekken met de deelnemers. We wisselen ervaringen uit en leggen vragen voor, zodat we elkaar kunnen inspireren en verder helpen.

We beginnen om 14 uur en tegen 17.00 uur ronden we het programma van die middag af, en gaan we napraten met een hapje en een drankje.
Het belooft weer een inspirerende bijeenkomst te worden!

Kom je ook betekenisvol ontmoeten? Meld je dan aan via drenthe@betekeniseconomie.nl. Je bent van harte welkom!

Introductiebijeenkomst Betekeniseconomie

Introductiebijeenkomst Betekeniseconomie

We hebben het er steeds over:  de Betekeniseconomie. Het is een nieuwe beweging waar je niet meer omheen kunt. Máar… wat is het nou eigenlijk? Daar vertellen we je 22 maart graag meer over! De bijeenkomst is om 14.00 uur in het Duurzaamheidscentrum in Assen (de Bosrandzaal). We zien je graag dan! Wil je je aanmelden? Mail dan naar drenthe@betekeniseconomie.nl  Het aantal plekken is beperkt, dus wacht niet te lang.

Betekenisvol Ontmoeten – 25 januari 2018

Betekenisvol Ontmoeten – 25 januari 2018

Betekeniseconomie in Drenthe organiseert enkele keren per jaar Betekenisvol Ontmoeten, een interactieve bijeenkomst voor betekenisvolle ondernemers en initiatiefnemers. De deelnemers gaan samen aan de slag met vragen en uitdagingen. Zo vergroten we het netwerk en versterken we elkaar. De eerstvolgende keer vindt plaats op 25 januari 2018.  

Workshop Purpose Case

Workshop Purpose Case

Op 26 oktober organiseren we een workshop over de Purpose Case: een ‘tool’ voor betekenisvolle vraagstukken.
Matthijs Bobeldijk, aanjager van Betekeniseconomie Noord-Holland, ontwikkelde de Purpose Case als betekenisvol alternatief voor het Business Model Canvas. Hij zal deze middag kort wat vertellen over de Purpose Case. Hierna mag je zelf aan de slag. Je gaat voor jouw onderneming of initiatief deze betekenisvolle canvas invullen. Dit geeft je onder meer inzicht in je basis, waar je naar toe wilt, wie en wat daaraan bijdraagt en wat je toekomstperspectief is.
Dit schrijft Matthijs erover: “Betekenisvolle (samenwerkings)initiatieven sterven vaak een stille dood omdat ‘de business case’ niet rond te krijgen is. Hierdoor sneuvelt helaas ook een categorie initiatieven die onze wereld een beetje mooier maken; projecten waarin waarde niet direct in financieel rendement te vertalen is, maar er wel sprake is van (maatschappelijke) toegevoegde waarde. De Purpose Case biedt een alternatief denkmodel, naast alle financieel gedreven modellen, en geeft  inzicht in de werkelijke intenties, bijdragen, ambities, waardecreatie, waardering en uiteindelijk de werkelijke impact op onze wereld.” Meer informatie over de Purpose Case vind je op http://purposecase.org/.
De workshop duurt van 14.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.45 uur) en vindt plaats bij Toolbox in Emmen. Deelname aan de workshop kost € 20,-. Wil je je aanmelden? Mail dan naar drenthe@betekeniseconomie.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang! We zien je graag de 26e.

Kennismakingssessies Purpose Case op SIDN

Kennismakingssessies Purpose Case op SIDN

Op 17 oktober vindt in de Oosterpoort in Groningen voor de 3e keer de Social Impact Day Noord plaats, hét ondernemersevent over maatschappelijke impact. Een groot evenement met zo’n 300 bezoekers en sprekers als Herman Wijffels, Roebyem Anders en Kees Klomp. Tijdens deze dag wordt een Donutmarkt georganiseerd, waar bezoekers kennis kunnen maken met een flink aantal betekenisvolle ondernemingen en initiatieven. Het is een markt waar je de betekeniseconomie kunt meemaken, proeven en beleven. Met Betekeniseconomie in Drenthe zijn we hier dus bij! Samen met Matthijs – van Betekeniseconomie in Noord-Holland – geven we kennismakingssessies over de Purpose Case. Matthijs ontwikkelde dit model als betekenisvol alternatief voor voor het Business Model Canvas. Nieuwsgierig? Kom langs bij onze stand en ga met ons aan de slag!

Advies

Advies

Advies nodig over betekenisvol ondernemen? Of over een betekenisvol initiatief? De leden van stichting Betekeniseconomie Drenthe helpen je graag bij: starten, groeien, financiering, verduurzamen, plannen schrijven, missie en mindset. Neem contact op voor een kennismakings-gesprek waarin we de mogelijkheden bespreken. Stuur hiervoor een mail naar drenthe@betekeniseconomie.nl. Krap bij kas? Maak gebruik van de Voucherregeling van de provincie Drenthe!  Voucherregeling Provincie Drenthe

Proeverij

Proeverij

Betekeniseconomie in Twente organiseert jaarlijks een proeverij. De verhalen en opbrengsten van het afgelopen jaar worden gedeeld. En de deelnemers gaan, aan de hand van stellingen, in gesprek over betekenisvol denken en handelen binnen de eigen onderneming.

VPRO Tegenlicht: Hoe we de economie weer voor ons kunnen laten werken

VPRO Tegenlicht: Hoe we de economie weer voor ons kunnen laten werken

Overconsumptie heeft desastreuze gevolgen. De hoogste tijd dus om na te denken over concrete oplossingen. Hoe schakelen we over naar een samenleving waarin we minder kopen en meer waarde hechten aan onze spullen?

Nederlanders zijn de afgelopen decennia geen moment minder gaan consumeren. We gebruiken drie keer zoveel grondstoffen als onze planeet  kan bieden. In Europa gebruiken we twintig procent van die natuurlijke grondstoffen, al zijn we maar zeven procent van de wereldbevolking.

Het is voor de hand liggend om te denken dat de grootste rol in het terugdringen van overconsumptie is weggelegd voor de consument. Die creëert immers de vraag waarop bedrijven hun aanbod en productie aanpassen. Als wij stoppen met consumeren, is het probleem toch de wereld uitgeholpen?

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De invloed die grote bedrijven op jouw koopdrang uitoefenen, wordt enorm onderschat.

Om te zorgen voor een gezondere planeet, zijn we genoodzaakt  ons huidige consumptiepatroon te veranderen. Maar als wij als consument niet opgewassen zijn tegen de manipulatietechnieken van de vrije markt, hoe doen we dat dan?

Teruggaan naar lokale economieën is de enige manier om een aantal problemen van onze huidige economie op te lossen,’ vindt ook Kaj Morel. ‘In lokale economieën hechten mensen meer waarde aan een product omdat ze er meer bij betrokken zijn. Ze weten waar het product vandaan komt, hebben er misschien zelf wel moeite in gestoken. Dan denk je wel twee keer na voordat je iets na minimaal gebruik weggooit.

Lees het hele artikel, geschreven door Renee Gravemake hier: VPRO Tegenlicht.

Drenthe Magazine

Drenthe Magazine

Betekeniseconomie Drenthe mocht een artikel publiceren in het Drenthe Magazine! Kees schreef een mooi stuk over de betekeniseconomie en Eva schreef korte portretten over 4 betekenisvolle Drenten: Adriaan Pals, Roelof Heling, Eva Flendrie en Tom Verloop.

 

Drenthe in Transitie

Drenthe in Transitie

Betekeniseconomie Drenthe mocht voor Drenthe in Transitie wat vragen beantwoorden over de Betekeniseconomie.

“Waarom zou iedereen betekenisvol moeten ondernemen?
“Door betekenisvol te ondernemen pak je maatschappelijke problemen aan. Het gaat bijvoorbeeld over het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of over verspilling van grondstoffen. Maar het kan er ook voor zorgen dat de leefbaarheid in een dorp wordt verbeterd door er met een coöperatie van bewoners voor te zorgen dat de lokale supermarkt open blijft.””

Lees hier het hele interview: http://www.ditenergie.nl/initiatief/de-betekeniseconomie-een-vierde-economische-evolutie