Ik zal in het boek dat ik momenteel samen met Nadine Maarhuis aan het schrijven ben aandacht besteden aan de term Purpose en de inhoud daarvan. Met de ontdekking van Purpose door de mainstream zakenwereld is het – deels – verworden tot een truc om meer winst te maken. Het zal – denk ik – niemand meer verrassen dat ik daar nogal kritisch over ben.

Deze film laat perfect zien wat Purpose wat mij betreft wél is. Eerst en vooral bestaat het bij gratie van overstijging van het eigenbelang; Purpose begint waar eigenbelang eindigt. Purpose gaat over het realiseren van een verbetering/versterking van het algemeen belang. Purpose gaat daarmee nooit alleen over monetaire winst, maar ook over maatschappelijke winst. Geen Purpose zonder meervoudige winst. Geen Purpose zonder een fundamenteel andere winst-benadering.

Ten 2e is Purpose een resultaat; een gevolg. Purpose is een persoonlijke, subjectieve ervaring van welbevinden die ontstaat als iemand zich altruïstisch gedraagt. Purpose heeft dus niets te maken met een doel van bedrijven voor de toekomst, maar met doen door mensen in het heden. Vandaar mijn stelling dat Purpose alleen maar gaat over de What? Niet over de Why? Zoals hele volksstammen denken en vinden. Het is niet écht belangrijk waarom je iets goeds doet. Dat is feitelijk gezien ook altijd hetzelfde; omdat je je het lot van anderen aantrekt. Het is wél cruciaal dát je iets goeds doet. Het gaat om wat je doet. Het gaat om doen. Doen. Doen. Doen wat goed is voor de wereld. Doen waar iederéén beter van wordt. Purpose is een werkwoord…