Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/amazesc52/domains/betekeniseconomie.nl/private_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5892
Kaj Morel - Betekeniseconomie

Kaj Morel

 

Als je iets ziet waarvan je gelooft dat het echt anders moet, dan kom je met een alternatief. De afgelopen 10 jaar ben ik er meer en meer van overtuigd geraakt dat de huidige economie met haar lijfspreuk ‘Hebzucht is goed’ niet tot een samenleving leidt waarin ik me thuis voel. Ik geloof in een samenleving waarin we ons expliciet afvragen wat in onze ogen wel en niet deugt en ons niet de mond laten snoeren door mensen die zeggen dat alles goed is zolang het goed is voor de economie. Wat goed is voor de economie is vaak helemaal niet goed voor ons.

Het is heel goed mogelijk om een samenleving te bouwen die gebaseerd is op onderling vertrouwen, gemeenschappelijkheid en gunnen. Een samenleving waarin het hebben van een geweten weer meetelt en niet afgedaan wordt als halfzachte lariekoek voor naïevelingen. Een samenleving waarin mensen het niet in de eerste plaats goed willen hebben voor zichzelf, maar voor de mensen om hen heen. Een samenleving waarin geld belangrijk is maar niet een allesoverheersend doel op zich. En een samenleving, tot slot, waarin organisaties uit overtuiging hun eigen lot verbinden aan het lot van de samenleving waarvan zij deel uitmaken. Elke organisatie is een maatschappelijke organisatie, per definitie. Hoe zou de wereld eruitzien als zij zich zo zouden gedragen?

Dit is precies wat ik wil laten zien in Twente. Als alternatief voor de huidige ik-gerichte hebzuchteconomie bouwen we hier de wij-gerichte betekeniseconomie. Zodat de Twentse samenleving er een wordt waarin ik, en ik vermoed velen met mij, me wel thuis voel. Ik wil dat mensen in de rest van Nederland zien dat het ook anders kan. Kom maar eens kijken in Twente. De Betekeniseconomie in Twente is geen onhaalbare droom van een stel halfgare idealisten. Integendeel, De Betekeniseconomie in Twente is het concrete resultaat van een stel vastbesloten ondernemers en bestuurders die hun eigen toekomst maken zoals zij hem willen zien.