Er zijn 4 basisvormen om betekenisvol te ondernemen. Deze onderverdeling is gebaseerd op het feit dat alle bedrijven ter wereld een binnenkant hebben die draait om de wijze van organiseren en produceren, en een buitenkant die draait om producten of diensten. Daarnaast zijn er maar 2 smaken als het gaat om maatschappelijke issues: er zijn sociale issues en er zijn ecologische issues. Meer smaken zijn er niet. Dat levert dus 4 betekenisvolle business-strategieën op.

De eerste categorie betekenisvolle bedrijven doen aan empowering, Zij gebruiken de binnenkant van hun bedrijf om sociale verbetering/vooruitgang te creëren. Zij zetten de organisatie actief en expliciet in om een maatschappelijk doel te dienen. Het ultieme voorbeeld van een empower-bedrijf is het ondertussen veel genoemde en geroemde Greyston Bakery. Voor de mensen die de Greyston Bakery nog niet kennen; in deze TED-talk en video vertellen Mike Brady en Dion Drew het verhaal achter deze hyper-betekenisvolle bakkerij uit Yonkers, USA die zich exclusief richt op het werken met mensen met ernstige sociale problemen.

De tweede categorie bedrijven doen aan wat ik serving noem; zij verkopen producten of diensten met een expliciet sociaal verhaal; producten die actief en expliciet bijdragen aan het verbeteren van een bepaalde sociale misstand. Hét schoolvoorbeeld van een serve-bedrijf is het eveneens veel genoemde en geroemde TOMS; de bedenkers van het betekenisvolle Buy1Give1 business-model. TOMS is ooit begonnen als schoenen-bedrijf, maar heeft tegenwoordig een heel scala aan producten. In deze video vertelt oprichter Blake Mycoskie het achtergrond verhaal

De derde categorie bedrijven doen aan incarnating. Zij richten zich op de wijze van productie, en gebruiken deze om een ecologisch – positief – verschil te maken. Het zijn bedrijven die niet aan obligaat maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen doen; nee, ze gaan een stap verder. Ze gebruiken hun supply chain als nieuw, betekenisvol bestaansrecht. Een typische incarnation-company is The Plastic Bank. Zoals de naam al doet vermoeden is The Plastic Bank – inderdaad – een op plastic gebaseerde bank. The Plastic Bank zet plastic afval om in geld, waarmee plastic vervuiling niet langer louter een ecologisch probleem is, maar ook een commerciële kans. In deze TED-talk vertelt oprichter David Katz alles over dit briljante bedrijf.

De laatste categorie betekenisvolle bedrijven – green ocean bedrijven – maken expliciet en exclusief groene producten. Zij behandelen het milieu als het gat in de maatschappij én markt, en ontwikkelen en verkopen producten waarvan het ‘groene’ karakter het primair onderscheidende vermogen is. Green ocean companies hebben producten en/of diensten die intrinsiek bijdragen aan behoud of versterking van de biosfeer. Alhoewel er ondertussen vele, vele expliciet en exclusief groene bedrijven zijn met idem dito producten en diensten, is het ultieme voorbeeld nog steeds Interface; het internationale C2C tapijttegel-bedrijf. In deze legendarische TED-talk legt de ondertussen overleden oprichter en eco-icoon Ray Anderson de logica achter de groene werkwijze van Interface uit.

Veel kijkplezier!